Ducu Bertzi, operat de urgență. Cum se simte marele artist

de: Elena
05 10. 2020, 15:24

Renumitul artist Ducu Bertzi, în vârstă de 65 de ani, a ajuns de urgență la spital, din cauza unor probleme de sănătate. Deoarece starea de sănătate în care se afla artistul era destul de gravă, Ducu Bertzi a fost operat de urgență de colecist. 

După operația care nu putea fi amânată, Ducu Bertzi a fost externat și a anunțat că urmează două săptămâni de recuperare. „Am ajuns acasă, acum sunt după operație. Urmează două săptămâni de recuperare și, dacă lucrurile merg bine, din nou la treabă” ,a declarat Ducu Bertzi pentru money.ro.

Următorul concert urma să aibă loc pe 11 octombrie, la Family Island, insula de la Lacul Fundeni. Aici urma să cânte alături de Cristi Dumitrașcu și Marius Bațu (Poesis, Holograf), dar spectacolul va fi amânat pentru o dată ulterioră când artistul poate urca pe scenă fără nicio problemă.

Cine e Ducu Bertzi

Ducu Bertzi s-a născut la 21 septembrie 1955, la Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, unde a urmat cursurile gimnaziale, pe cele ale Liceului „Dragoş Vodă” şi pe cele ale Şcolii de muzică. În 1979 a absolvit Facultatea de Mecanică Fină a Institutului Politehnic din Bucureşti şi până în 1990 a lucrat în Bucureşti ca subinginer, apoi, timp de doi ani a lucrat la „Curierul naţional” ca director al Departamentului de Publicitate, conform site-ului artistului, http://www.ducubertzi.ro/.

Din 1973 a început să cânte muzică folk, iar debutul pe o scenă de prestigiu a avut loc în 1976, la un spectacol al Cenaclului Flacăra, cu piesa „Ţara de pripas”, pe versurile lui Alexandru Vlahuţă. Din toamna aceluiaşi an, a cântat la Casa de Cultură a Studenţilor şi, în paralel, în căminele studenţeşti alături de alţi colegi într-un mini cenaclu („Miraj”). Din 1977 începe să cânte în grupul SONG condus de Ioan Luchian Mihalea, până în 1981.

Consacrarea în Cenaclul Flacăra a venit la 20 octombrie 1979, pe scena Teatrului „Ion Creangă”, cu piesa „Când s-o-mpărţit norocu”, iar în mai puţin de o lună, cântecul a fost înregistrat la radio. Din 1985, după desfiinţarea Cenaclului, a înregistrat piese noi care au devenit şlagăre: „Şi de-ar fi”, „Trece dorul”, „Floare de colţ” etc. Prima jumătate de album este înregistrată la Electrecord în 1987 pe disc de vinil. După 1990 apare de diferite casete audio-compilaţii de Crăciun.

Ducu Bertzi, turnee în întreaga lume

Primul album de autor în format casetă audio şi CD a fost lansat în 1997 – „Dor de ducă” şi, în 1998, Revista Actualitatea Muzicală l-a desemnat „Cel mai popular şi bine vândut album”. În 2000 a lansat două materiale discografice: „Sufletul meu” şi albumul de colinde şi cântece de iarnă „Poveste de iarnă”. Au urmat albumele „Cântece din Maramureş” (2004), „Seara de Crăciun” (2005) şi „Best of ’06” (2006).

În 1998 a început turneele în străinătate: Franţa (Montpellier, Sete, Paris, Marsilia), Belgia (Bruxelles), Germania (Koln, Dusseldorf, Hanovra, Saltzgiter, Frankfurt, Aachen, Gumersbach), Austria (Graz, Viena), Ungaria (Szeghed, Budapesta, Gyula), Italia (Roma, Milano, Torino, Viterbo), Spania (Madrid, Alcala de Henares, Barcelona), Marea Britanie (Londra), Tunisia (Tunis, Bizerte), Maroc (Rabat), Israel (Ierusalim, Tel Aviv, Haifa), SUA (New York, Washington, Boston, Chicago, Los Angeles, San Francisco, Las Vegas, Miami, Portland, Seatle, Detroit, Dallas), Canada (Toronto, Montreal, Otawa, Windsor, Kitchener, Calgary, Edmonton, Vancouver), Irlanda (Dublin), Moldova (Balti, Soroca, Leova, Cahul, Chişinău, Floreşti), Ucraina (Cernăuţi), Grecia (Salonic), Cipru (Nicosia), Australia (Brisbane, Melbourne), Noua Zeelandă (Auckland), Cehia (Praga), Finlanda (Helsinki).

În 2000 a primit premiul pentru întreaga activitate la festivalul „Om Bun”, premiu pentru cea mai bună evoluţie folk, premiu pentru cel mai bun album al anului – „Sufletul meu”, scrie site-ul http://www.srr.ro/.

https://www.youtube.com/watch?v=B7qa-af3Fhc